0%
QuickTip

Jak zachwycić gości świątecznym obiadem?

autor:
Agnieszka Małgorzata Adamska
Wielkanoc to nie tylko radość rodzinnych spotkań, ale także wielkie kulinarne wyzwanie. Jak przygotować świąteczne menu, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Skorzystaj z naszych rad i postaw na tradycyjne smaki w nieco odświeżonej wersji.

Radość świętowania

Wielkanoc to bez wątpienia jeden z najbardziej radosnych okresów w roku. Do obowiązkowych rytuałów związanych z tymi świętami należy przystrajanie domu wiosennymi akcentami, spotkania w rodzinnym gronie i oczywiście przygotowanie wielkanocnych przysmaków, stanowiących nieodłączny element wielkanocnej tradycji.

Wielkanocna uczta złożona m.in. z żurku, aromatycznych pieczeni, jajek, wędlin i pasztetów, a także ze słodkich deserów i wypieków to czysta rozkosz dla podniebienia. Czekamy na nią z niecierpliwością, bo wyjątkowym smakiem tych dań cieszymy się zazwyczaj tylko raz w roku. Niestety, tworzenie świątecznego menu wiąże się też z dużym stresem – zwłaszcza wtedy, gdy cały obowiązek związany z gotowaniem i pieczeniem spada na nas. Presja związana z tradycją i oczekiwaniami gości może skutecznie popsuć radosną atmosferę, dlatego warto zaplanować wszystko wcześniej. Żeby wielkanocne dania były jeszcze zdrowsze, warto przyrządzić je na bazie oleju rzepakowego. Dzięki temu potrawy będę lżejsze i dostarczą nam cennych składników odżywczych.

fot. Adobe Stock

Wielkanocne menu – tradycyjne czy nowoczesne?

Wraz z biegiem lat wielkanocne zwyczaje przestały być dla wielu osób sztywną regułą. Nie przywiązujemy już tak wielkiej wagi do liczby wielkanocnych dań, a te, które lądują na naszych stołach, są często mocno zmodyfikowane i dopasowane do naszych upodobań.

Zamiast mazurków – czekoladowa tarta, zamiast tradycyjnych mięs i pasztetów – pieczenie, np. w aromatycznym cieście. Smak jajek coraz chętniej urozmaicamy apetycznymi sosami i pastami, a tradycyjne zupy zastępują lekkie chłodniki i warzywne kremy. Czy Wielkanoc w nowoczesnym wydaniu nie kłóci się z kulinarną tradycją, której tak hołdowały nasze mamy i babcie? Tak naprawdę klimat i charakter świąt jest kwestią indywidualną i powinien być zgodny z naszymi upodobaniami. Jeżeli goście cenią klasyczne smaki, a my wolimy kuchnię fusion, zawsze można też znaleźć kompromis, serwując wielkanocne dania w nieco odświeżonej, lżejszej formie i zachowując przy tym ich doskonały smak. Dania wielkanocne zazwyczaj są tłuste, niezdrowe i bardzo kaloryczne. Nie musi tak być! Zamiast masła do smażenia i pieczenia użyj oleju rzepakowego. Ten cenny dla zdrowia tłuszcz roślinny idealnie nadaje się do obróbki termicznej, zachowując przy tym pełnię swoich właściwości. Ponadto, olej z rzepaku poprzez zawartość kwasów omega-3 (ALA) i omega-6 (LA) wpływa na utrzymanie na właściwym poziomie stężenia cholesterolu, a także działa przeciwzapalnie oraz wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci – idealny sposób na Wielkanoc w zdrowym stylu.

fot. Adobe Stock

Przede wszystkim jajka

Jajka to odwieczny symbol Wielkanocny. W tradycji katolickiej symbolizują odrodzenie i nowe życie, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Mogą pojawiać się jako samodzielna przystawka albo jako składnik innych dań – np. żurku czy sałatki jarzynowej.

Wydawałoby się, że talerz jaj na stole nie robi większego wrażenia, ale wystarczy ozdobić ich połówki smacznym farszem lub pastami o różnych smakach, żeby stały się wykwintną przekąską. Możesz też postawić na klasyczne rozwiązanie i podać jajka z majonezem. Jeżeli masz więcej czasu, przygotuj go samodzielnie – to nic trudnego! Do przyrządzenia sosu majonezowego będzie potrzebne 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny, 350 ml oleju rzepakowego oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładką, jednolitą masę. Pyszny, domowy majonez jest gotowy! Koniecznie użyj oleju rzepakowego, bo to właśnie on ma dobre właściwości emulgujące i uzyskasz właściwą konsystencję majonezu.

fot. Adobe Stock

Wiosenne zupy w świątecznym wydaniu

Zupy to nieodłączny element świątecznego obiadu. Zazwyczaj w wielkanocnym menu pojawia się żurek, barszcz biały, barszcz czerwony oraz zupa chrzanowa, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć po inne wiosenne propozycje.

Na wielkanocnym stole doskonale sprawdzi się krem z zielonych szparagów albo kremowa zupa z topinamburu z octem balsamicznym. Jeżeli jednak chcesz trzymać się wielkanocnej tradycji, przygotuj świąteczne zupy w nieco odświeżonej wersji. Klasyczny żurek z wasabi i trawą cytrynową to z pewnością egzotyczna propozycja, ale zapewniamy, że goście ją pokochają – podobnie jak żurek z wędzonym tofu zamiast kiełbasy. Z kolei krem z buraków z orzechami będzie doskonałym zamiennikiem tradycyjnego barszczu. Bez względu na to, jaką zupę wybierzesz na wielkanocny obiad, zadbaj o to, żeby była zdrowa i pożywna. Olej rzepakowy zamiast masła lub mięsa nada wiosennym zupom lekkości, a także wzbogaci je o cenne witaminy K i E, nienasycone kwasy omega-3 i omega-6 oraz fitosterole.

fot. Adobe Stock

Wielkanocne pieczenie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs, aromantycznych kiełbas oraz tradycyjnych wędlin. Według tradycji katolickiej post kończy się w Wielką Sobotę i już wtedy możemy do woli raczyć się wyśmienitym mięsiwem.

Najlepsze dania z mięsa to te przygotowane domowymi sposobami. Wędzenie wędlin wymaga czasu i odpowiednich warunków, ale można znaleźć prostszą i równie smaczną alternatywę. Nasza propozycja to smażona kaczka, którą możemy serwować na ciepło i na zimno. Potrzebne będą: 2 piersi z kaczki, 3 łyżki oleju rzepakowego, suszony majeranek, sól i pieprz. Piersi kaczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj odrobiną oleju rzepakowego i przyprawami, a następnie odstaw na minimum godzinę. Natnij skórę i smaż mięso na rozgrzanym oleju – 8 min na każdą stronę. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika, zakryj i odstaw na 8 min. W wersji obiadowej podawaj z tłuczonymi ziemniakami i chrzanem, a w wersji śniadaniowej pokrój zimne mięso na plasterki i rozłóż na półmisku.

fot. Adobe Stock

Wiosenne wypieki

Babka drożdżowa, makowiec czy kolorowe mazurki to nie tylko słodkie wielkanocne łakocie, ale także piękna ozdoba świątecznego stołu. Ich pieczenie jest słodką tradycją, na którą co roku czeka wielu łasuchów.

Wielkanocne wypieki są niezwykle smaczne, ale także dość wymagające. Żeby baba drożdżowa pięknie wyrosła, ciasto wraz z zaczynem musi podwoić swoją objętość, zanim włożymy je do rozgrzanego piekarnika. Robienie mazurków to kreatywna zabawa, jednak żeby spód ciasta był apetycznie kruchy, a wierzch zachwycał ozdobami z lukru, musimy poświęcić na to trochę czasu. Jeżeli więc zależy ci na szybkim i smacznym cieście, które zawsze się udaje, wypróbuj nasz przepis na prostą babę piaskową. Do jej przygotowania potrzebujesz: 1 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki skrobi ziemniaczanej, 1 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki cukru, 4 dużych jajek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia oraz lukru cytrynowego do ozdoby. Wszystkie składniki należy utrzeć na gęstą, jednolitą masę, a następnie piec ok. 50 min w 175 st. C. Pamiętaj, że zastępując masło olejem rzepakowym w wypiekach twoje danie będzie zdrowsze (mniej nasyconych kwasów tłuszczowych), ale także tańsze w wykonaniu, bo wciąż szklanka oleju rzepakowego kosztuje mniej niż kostka masła. Podwójna korzyść!

fot. Adobe Stock

Działanie zostało zrealizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.