Jak zachwycić gości świątecznym obiadem?
Radość świętowania
Wielkanocna uczta złożona m.in. z żurku, aromatycznych pieczeni, jajek, wędlin i pasztetów, a także ze słodkich deserów i wypieków to czysta rozkosz dla podniebienia. Czekamy na nią z niecierpliwością, bo wyjątkowym smakiem tych dań cieszymy się zazwyczaj tylko raz w roku. Niestety, tworzenie świątecznego menu wiąże się też z dużym stresem – zwłaszcza wtedy, gdy cały obowiązek związany z gotowaniem i pieczeniem spada na nas. Presja związana z tradycją i oczekiwaniami gości może skutecznie popsuć radosną atmosferę, dlatego warto zaplanować wszystko wcześniej. Żeby wielkanocne dania były jeszcze zdrowsze, warto przyrządzić je na bazie oleju rzepakowego. Dzięki temu potrawy będę lżejsze i dostarczą nam cennych składników odżywczych.
Przede wszystkim jajka
Wydawałoby się, że talerz jaj na stole nie robi większego wrażenia, ale wystarczy ozdobić ich połówki smacznym farszem lub pastami o różnych smakach, żeby stały się wykwintną przekąską. Możesz też postawić na klasyczne rozwiązanie i podać jajka z majonezem. Jeżeli masz więcej czasu, przygotuj go samodzielnie – to nic trudnego! Do przyrządzenia sosu majonezowego będzie potrzebne 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny, 350 ml oleju rzepakowego oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładką, jednolitą masę. Pyszny, domowy majonez jest gotowy! Koniecznie użyj oleju rzepakowego, bo to właśnie on ma dobre właściwości emulgujące i uzyskasz właściwą konsystencję majonezu.
Wiosenne zupy w świątecznym wydaniu
Na wielkanocnym stole doskonale sprawdzi się krem z zielonych szparagów albo kremowa zupa z topinamburu z octem balsamicznym. Jeżeli jednak chcesz trzymać się wielkanocnej tradycji, przygotuj świąteczne zupy w nieco odświeżonej wersji. Klasyczny żurek z wasabi i trawą cytrynową to z pewnością egzotyczna propozycja, ale zapewniamy, że goście ją pokochają – podobnie jak żurek z wędzonym tofu zamiast kiełbasy. Z kolei krem z buraków z orzechami będzie doskonałym zamiennikiem tradycyjnego barszczu. Bez względu na to, jaką zupę wybierzesz na wielkanocny obiad, zadbaj o to, żeby była zdrowa i pożywna. Olej rzepakowy zamiast masła lub mięsa nada wiosennym zupom lekkości, a także wzbogaci je o cenne witaminy K i E, nienasycone kwasy omega-3 i omega-6 oraz fitosterole.
Wielkanocne pieczenie
Najlepsze dania z mięsa to te przygotowane domowymi sposobami. Wędzenie wędlin wymaga czasu i odpowiednich warunków, ale można znaleźć prostszą i równie smaczną alternatywę. Nasza propozycja to smażona kaczka, którą możemy serwować na ciepło i na zimno. Potrzebne będą: 2 piersi z kaczki, 3 łyżki oleju rzepakowego, suszony majeranek, sól i pieprz. Piersi kaczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj odrobiną oleju rzepakowego i przyprawami, a następnie odstaw na minimum godzinę. Natnij skórę i smaż mięso na rozgrzanym oleju – 8 min na każdą stronę. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika, zakryj i odstaw na 8 min. W wersji obiadowej podawaj z tłuczonymi ziemniakami i chrzanem, a w wersji śniadaniowej pokrój zimne mięso na plasterki i rozłóż na półmisku.
Wiosenne wypieki
Wielkanocne wypieki są niezwykle smaczne, ale także dość wymagające. Żeby baba drożdżowa pięknie wyrosła, ciasto wraz z zaczynem musi podwoić swoją objętość, zanim włożymy je do rozgrzanego piekarnika. Robienie mazurków to kreatywna zabawa, jednak żeby spód ciasta był apetycznie kruchy, a wierzch zachwycał ozdobami z lukru, musimy poświęcić na to trochę czasu. Jeżeli więc zależy ci na szybkim i smacznym cieście, które zawsze się udaje, wypróbuj nasz przepis na prostą babę piaskową. Do jej przygotowania potrzebujesz: 1 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki skrobi ziemniaczanej, 1 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki cukru, 4 dużych jajek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia oraz lukru cytrynowego do ozdoby. Wszystkie składniki należy utrzeć na gęstą, jednolitą masę, a następnie piec ok. 50 min w 175 st. C. Pamiętaj, że zastępując masło olejem rzepakowym w wypiekach twoje danie będzie zdrowsze (mniej nasyconych kwasów tłuszczowych), ale także tańsze w wykonaniu, bo wciąż szklanka oleju rzepakowego kosztuje mniej niż kostka masła. Podwójna korzyść!
Działanie zostało zrealizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.