0%
QuickTip

Jak zadbać o mocne serce po 50. roku życia?

autor:
Agnieszka Gotówka
Masz ponad 50 lat i nie zwalniasz tempa? Świetnie! Nie ma lepszego sposobu na dobre zdrowie niż dieta dostarczająca potrzebnych składników mineralnych i witamin, aktywność fizyczna i dobry humor. Jak zatem o to zadbać? O jakich składnikach mineralnych szczególnie musisz pamiętać? I jak je uzupełnić?

Zadbaj o dobrze zbilansowaną dietę

Źródłem witamin i składników mineralnych jest dieta. Warto jednak pamiętać o innych ważnych elementach zdrowego stylu życia. Poziom aktywności fizycznej, wiek oraz ogólna kondycja organizmu wpływają na to, jak różne mogą być jego potrzeby. Przykładowo, u osób po 50. roku życia może wzrastać zapotrzebowanie na niektóre składniki pokarmowe. Dodatkowo, wraz z wiekiem mogą wystąpić trudności we wchłanianiu niektórych związków. Dlatego warto zadbać o zbilansowaną dietę, ale też dostosowywać ją do indywidualnych potrzeb organizmu.

Ciekawym wyborem może okazać się Żywiec Zdrój Minerals+. To produkt bez cukru na bazie górskiej wody źródlanej wzbogacony składnikami mineralnymi i witaminami. Żywiec Zdrój Minerals+ w 1 l dostarcza aż 75% dziennego zapotrzebowania* na magnez, cynk i witaminy z grupy B: B3, B5 i B6. To świetna propozycja dla każdego, kto chce zadbać o odpowiednie nawodnienie swojego organizmu oraz dostarczanie kluczowych dla organizmu składników.

fot. materiały partnera

Magnez dla mocnego serca i układu nerwowego

Magnez ma istotny wpływ na nasz organizm. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i regulacji skurczu mięśni oraz przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga też w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.

Magnez wpływa na układ nerwowy na kilka sposobów. Po pierwsze jest niezbędny do syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina czy noradrenalina, które są odpowiedzialne za przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi. Ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia – mówi dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik. To niezbędny związek dla zachowania pełnego zdrowia układu nerwowego, a mimo to często spożywamy go za mało.

Źródłem tego pierwiastka są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ziemniaki i banany, kakao i gorzka czekolada, a także Żywiec Zdrój Minerals+, którego 1 l pokrywa 75 proc. zapotrzebowania* na ten składnik.

fot. Adobe Stock

Witaminy z grupy B. Dlaczego trzeba o nich pamiętać?

Witaminy z grupy B są dość kapryśne: rozpuszczają się w wodzie, wydalane są z moczem, a wiele zażywanych leków obniża ich wchłanianie. Nieustannie trzeba więc dostarczać je wraz z pożywieniem. Ich dobrym źródłem jest mięso, podroby (zwłaszcza wątróbka), nasiona roślin strączkowych, jajka, banany, nabiał i szpinak.

Warto włączyć te składniki do diety, bo witaminy z grupy B uczestniczą w wielu podstawowych przemianach komórkowych (m.in. są niezbędne w przemianach aminokwasów i metabolizmie kwasów nukleinowych). Są też potrzebne do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcjonowania układu nerwowego oraz serca [3]. Pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Wspierają regenerację organizmu, przyczyniając się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

fot. Adobe Stock

Cynk – dlaczego jest istotny w diecie?

Cynk to pierwiastek, który ma istotny wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Jeśli jest go za mało, rośnie też ryzyko znacznego osłabienia nastroju.

To też silny antyoksydant: chroni przed działaniem wolnych rodników. Jest niezbędny do utrzymania pięknej i zdrowej skóry oraz przyśpiesza gojenie się ran [4]. Gdy jest go za mało, może się pojawić problem łamliwych paznokci i wypadania włosów.

Do organizmu dostarczamy go wraz z dietą. Najlepszymi źródłami cynku są: mięso, ostrygi, ryby, jajka, orzechy, rośliny strączkowe, a także pełnoziarniste przetwory zbożowe.

fot. Adobe Stock

Dobre zdrowie w Twoich rękach!

Odpowiednio zbilansowana dieta i właściwe nawodnienie to elementy kluczowe dla zdrowia. Pamiętaj jednak też o aktywności fizycznej, która pozytywnie wpływa na kondycję zdrowotną, regenerację sił fizycznych i psychicznych. Wzmacnia serce, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi.

Regularnie ćwicząc, dajesz też dobry przykład młodemu pokoleniu. Pokazujesz, że sport to ważny element życia i promujesz spędzanie wolnego czasu bez komputera. Jeśli jednak dotychczas nie byłeś zainteresowany aktywnością fizyczną, czas to zmienić! Do niczego się nie zmuszaj, ale zobaczysz, że nawet krótki trening sprawi, że poczujesz się lepiej. Wybierz sport, który lubisz – możesz jeździć na rowerze, pływać lub chodzić z kijkami. Ale uwaga: to wciąga i z treningu na trening rośnie apetyt na więcej!

fot. materiały partnera

Dobry humor = dobre zdrowie

Dbaj też o swój dobrostan psychiczny. Praca i dom to nie wszystko. Na pewno wkładasz w to całe swoje serce, ale postaraj się też znaleźć czas na rozmowę z przyjaciółmi lub hobby. Jak najczęściej przebywaj na świeżym powietrzu. Rób to, co kochasz i co sprawia Ci radość.

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Butelka 1,2 l zawiera 4,8 porcji. Dla przeciętnej osoby dorosłej: 4 porcje (1 l) pokrywają 75% dziennej RWS witamin B3, B5, B6 oraz magnezu i cynku. Nie należy przekraczać dziennej RWS. Indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.

fot. Adobe Stock

Bibliografia:

[1] Bancerz B, Duś-Żuchowska M,, Cichy W, Matusiewicz H, Wpływ magnezu na zdrowie człowieka, Prz Gastroenterol 2012; 7 (6): 359–366

[2] Iskra M, Krasińska B, Tykarski A, Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka, Arterial Hypertension 2013, vol. 17, 6, 447–459

[3] Gryszczyńska A, Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii 4/2009, 229-238

[4] Szcześniak M, Grimling B, Meler J, Cynk – pierwiastek zdrowia, Farm Pol, 2014, 70(7): 363-366