0%
QuickTip

Jak przygotować doskonałą Wigilię w tradycyjnym stylu?

autor:
Agnieszka Małgorzata Adamska
Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejszy czas w roku, kiedy każdy ulega gwiazdkowej magii. Nieodłącznymi elementami świąt są piękne dekoracje, stół suto zastawiony wykwintnymi daniami, słodkie zapachy bożonarodzeniowych deserów i wypieków, a także wspaniale przystrojona choinka i prezenty.

Stwórz plan działania

W praktyce każda pani domu wie, z jak wielką pracą wiążą się świąteczne przygotowania – zwłaszcza te kuchenne. Żeby o niczym nie zapomnieć i zdążyć ze wszystkim na czas, warto przygotować wcześniej szczegółowy plan przedświątecznych prac i sprawunków.

Na kartce powinny znaleźć się takie czynności, jak porządki, ubieranie choinki, przystrajanie domu, lista wigilijnych potraw oraz spis składników niezbędnych do przygotowania każdej z nich. Niektóre produkty trzeba kupić przed samymi świętami, żeby były świeże i smaczne, jednak zapas jaj, mąki czy oleju rzepakowego możesz zrobić już teraz. Ten ostatni będzie bardzo pomocny w przyrządzaniu dań gorących, zdrowych i smacznych przekąsek oraz wypieków.

fot. Adobe Stock

Zadbaj o świąteczny nastrój

Z każdym rokiem świąteczne akcenty pojawiają się w przestrzeni miejskiej coraz wcześniej. Trudno się dziwić, każdy z nas chce już poczuć tę magię i cieszyć się nią jak najdłużej. Jeżeli i ty marzysz o domu pięknie przystrojonym świątecznymi ozdobami, nie czekaj do ostatniej chwili i udekoruj swoje wnętrza dekoracjami własnej roboty.

W roli świątecznych ozdób doskonale sprawdzą się… pierniczki. Możesz je przygotować razem z dziećmi – kreatywna zabawa gwarantowana! Oprócz tradycyjnych ciasteczek, którymi ozdobicie stół i wigilijne drzewko, z piernikowego ciasta można też stworzyć bajkowy domek. Do takich świątecznych wypieków potrzebna będzie mąka, miód, cukier, soda oczyszczona, kakao, przyprawy korzenne i oczywiście kilka łyżek oleju – my polecamy rzepakowy, żeby ciasteczka były idealnie kruche i pożywne. Piernikowe dekoracje to najlepszy dowód na to, że święta tuż-tuż.

fot. Adobe Stock

Ryba w roli głównej

Świąteczne menu nie może się obyć bez ryb. Postne dania z karpiem i śledziem w roli głównej to nasza polska tradycja. Coraz częściej na wigilijnych stołach pojawia się także sandacz lub pstrąg, jednak w większości domów prym nadal wiodą takie rarytasy jak karp smażony, karp w galarecie, śledź w śmietanie lub w oleju.

Żeby nie zostawiać wszystkich zakupów na ostatnią chwilę, warto już teraz kupić świąteczne ryby, poporcjować je i zamrozić. Jeżeli zastanawiasz się, ile potraw rybnych powinno trafić do tegorocznego menu, podpowiadamy – im więcej, tym lepiej. Potrawy rybne uchodzą za najzdrowsze i najbardziej wartościowe z całego wigilijnego jadłospisu, a do tego są stosunkowo proste w przygotowaniu. Dzwonka karpia wystarczy opruszyć mąką i podsmażyć. Solone płaty śledziowe kroimy w kawałki, dodajemy poszatkowaną cebulę, a następnie wkładamy wszystko do słoiczków i zalewamy olejem rzepakowym. Tak przygotowane śledzie zachowają świeżość nawet do 7 dni od przygotowania.

fot. Adobe Stock

Pierogi – symbol polskiej tradycji

Kolejnym wigilijnym "must have" obok dań rybnych są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami – danie, które na całym świecie uchodzi za prawdziwy rarytas. Trudno się dziwić! Aksamitne, cieniutkie ciasto i pyszny, aromatyczny farsz to coś, na co warto czekać cały rok!

Nie ma mowy o kupnych pierogach. Ręczne lepienie ich to punkt honoru każdej szanującej się pani domu. Jeżeli nie masz do tego serca ani głowy, poproś o pomoc mamę, babcię lub ciocię, która dysponuje sekretnym przepisem na pierogi idealne. To danie także spokojnie może poczekać na święta w zamrażarce. Przed kolacją wystarczy rozmrozić je i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Tradycyjne pierogi ze złocistą, chrupiącą skórką z pewnością wzbudzą zachwyt wszystkich gości.

fot. Adobe Stock

Ach, jak słodko!

Dla większości łasuchów najważniejszym punktem wigilijnego programu są świąteczne łakocie. Kiedy na stole pojawia się apetyczna kutia z dużą ilością maku i bakalii, a towarzyszy jej sernik, makowiec, keks i mięciutki piernik miodowy, serca miłośników słodyczy zaczynają bić w zawrotnym tempie.

Nasze też! Dlatego przypominamy ci o tych pysznościach już teraz. W święta nie ma mowy o umiarze, bo słodycze oznaczają szczęście – jedzmy je zatem do woli. Nie tylko świąteczne ciasta zajmują topowe miejsca na wigilijnej liście przebojów – równie wysokie notowania mają wspomniane już wcześniej pierniki oraz kruche ciasteczka z cynamonową nutą. Możesz sięgnąć do tradycji innych krajów i przygotować np. świąteczny pudding. A dla tych, którzy lubią czasem całkowicie odejść od tradycji, mamy czekoladowe fondue z owocami, marcepanowy blok albo prawdziwą chałwę. Wolisz dobrze znane wypieki? Przygotuj je z dodatkiem oleju rzepakowego, a zyskają nie tylko wyborny smak, ale także cenne składniki odżywcze.

fot. Adobe Stock

Gwiazdkowe upominki… do jedzenia

Zwyczaj własnoręcznie przygotowanych prezentów wziął się z zachodu, jednak już od kilku lat możemy zaobserwować, że trend na upominki hand made jest coraz bardziej popularny. Nic dziwnego – prezenty przygotowane z sercem cieszą najbardziej, a nierzadko także wybornie smakują!

Buszując po sklepach w poszukiwaniu wigilijnych upominków, często zapominamy, że istotą dawania jest sam gest oraz pamięć o adresacie, a nie wartość prezentu. Czasem, by na czyjejś twarzy pojawił się uśmiech, wystarczy drobiazg – aromatyczna świeczka, słoik konfitur albo paczuszka ze świątecznymi ciasteczkami. Te ostatnie to świetny pomył na prezent last minute, bo upieczesz je błyskawicznie. Do przygotowania ciasta potrzebne będą: jajka, mąka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i cukier. Zagniataj wszystkie składniki, a następnie wycinaj z ciasta gwiazdki lub inne świąteczne kształty. Piecz 15 min w 160 st., a kiedy ostygną, przesyp do ozdobnych torebeczek foliowych i przewiąż wstążką. Upominki świąteczne gotowe!

fot. Adobe Stock