Jak przygotować doskonałą Wigilię w tradycyjnym stylu?
Stwórz plan działania
Na kartce powinny znaleźć się takie czynności, jak porządki, ubieranie choinki, przystrajanie domu, lista wigilijnych potraw oraz spis składników niezbędnych do przygotowania każdej z nich. Niektóre produkty trzeba kupić przed samymi świętami, żeby były świeże i smaczne, jednak zapas jaj, mąki czy oleju rzepakowego możesz zrobić już teraz. Ten ostatni będzie bardzo pomocny w przyrządzaniu dań gorących, zdrowych i smacznych przekąsek oraz wypieków.
Zadbaj o świąteczny nastrój
W roli świątecznych ozdób doskonale sprawdzą się… pierniczki. Możesz je przygotować razem z dziećmi – kreatywna zabawa gwarantowana! Oprócz tradycyjnych ciasteczek, którymi ozdobicie stół i wigilijne drzewko, z piernikowego ciasta można też stworzyć bajkowy domek. Do takich świątecznych wypieków potrzebna będzie mąka, miód, cukier, soda oczyszczona, kakao, przyprawy korzenne i oczywiście kilka łyżek oleju – my polecamy rzepakowy, żeby ciasteczka były idealnie kruche i pożywne. Piernikowe dekoracje to najlepszy dowód na to, że święta tuż-tuż.
Ryba w roli głównej
Żeby nie zostawiać wszystkich zakupów na ostatnią chwilę, warto już teraz kupić świąteczne ryby, poporcjować je i zamrozić. Jeżeli zastanawiasz się, ile potraw rybnych powinno trafić do tegorocznego menu, podpowiadamy – im więcej, tym lepiej. Potrawy rybne uchodzą za najzdrowsze i najbardziej wartościowe z całego wigilijnego jadłospisu, a do tego są stosunkowo proste w przygotowaniu. Dzwonka karpia wystarczy opruszyć mąką i podsmażyć. Solone płaty śledziowe kroimy w kawałki, dodajemy poszatkowaną cebulę, a następnie wkładamy wszystko do słoiczków i zalewamy olejem rzepakowym. Tak przygotowane śledzie zachowają świeżość nawet do 7 dni od przygotowania.
Pierogi – symbol polskiej tradycji
Nie ma mowy o kupnych pierogach. Ręczne lepienie ich to punkt honoru każdej szanującej się pani domu. Jeżeli nie masz do tego serca ani głowy, poproś o pomoc mamę, babcię lub ciocię, która dysponuje sekretnym przepisem na pierogi idealne. To danie także spokojnie może poczekać na święta w zamrażarce. Przed kolacją wystarczy rozmrozić je i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Tradycyjne pierogi ze złocistą, chrupiącą skórką z pewnością wzbudzą zachwyt wszystkich gości.
Ach, jak słodko!
Nasze też! Dlatego przypominamy ci o tych pysznościach już teraz. W święta nie ma mowy o umiarze, bo słodycze oznaczają szczęście – jedzmy je zatem do woli. Nie tylko świąteczne ciasta zajmują topowe miejsca na wigilijnej liście przebojów – równie wysokie notowania mają wspomniane już wcześniej pierniki oraz kruche ciasteczka z cynamonową nutą. Możesz sięgnąć do tradycji innych krajów i przygotować np. świąteczny pudding. A dla tych, którzy lubią czasem całkowicie odejść od tradycji, mamy czekoladowe fondue z owocami, marcepanowy blok albo prawdziwą chałwę. Wolisz dobrze znane wypieki? Przygotuj je z dodatkiem oleju rzepakowego, a zyskają nie tylko wyborny smak, ale także cenne składniki odżywcze.
Gwiazdkowe upominki… do jedzenia
Buszując po sklepach w poszukiwaniu wigilijnych upominków, często zapominamy, że istotą dawania jest sam gest oraz pamięć o adresacie, a nie wartość prezentu. Czasem, by na czyjejś twarzy pojawił się uśmiech, wystarczy drobiazg – aromatyczna świeczka, słoik konfitur albo paczuszka ze świątecznymi ciasteczkami. Te ostatnie to świetny pomył na prezent last minute, bo upieczesz je błyskawicznie. Do przygotowania ciasta potrzebne będą: jajka, mąka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i cukier. Zagniataj wszystkie składniki, a następnie wycinaj z ciasta gwiazdki lub inne świąteczne kształty. Piecz 15 min w 160 st., a kiedy ostygną, przesyp do ozdobnych torebeczek foliowych i przewiąż wstążką. Upominki świąteczne gotowe!