0%
QuickTip

Jak podkręcić smak codziennych posiłków?

autor:
Magdalena Stadrynek
Czujesz, że twój codzienny jadłospis staje się nieco monotonny? A może szukasz odrobiny inspiracji, by urozmaicić proste i sprawdzone posiłki, które serwujesz swoim najbliższym? Potrzebujesz "czegoś", co smacznie podkręci dania, ale nie zajmie ci więcej czasu? Odpowiedziałaś 3x TAK? Dobrze się składa, bo wiemy, jak ci pomóc!

Nie obrażaj się na prostą bazę

Na początek zdradzimy ci tajemnicę – ciekawa, smaczna i efektowna kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, udziwniona czy wydumana. Wręcz przeciwnie!
fot. Adobe Stock

Podstawą sukcesu w kuchni jest opanowanie pewnej liczby prostych, bazowych przepisów, które – w zależności od dodatków czy przypraw – sprawdzą się w każdych okolicznościach i dogodzą podniebieniu każdego łasucha. Nie ma więc sensu obrażać się na proste owsianki, "zwykłe" naleśniki czy inne dania i desery, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż pół godziny (choć oczywiście nie zabraniamy ci dłuższych sesji w kuchni – jeśli tylko je lubisz).

Kluczem do sukcesu przy takich podstawach jest nie ilość czasu spędzonego w kuchni, a jakość składników, po które sięgamy. I tu warto zaprzyjaźnić się z produktami sezonowymi, przygotowywanymi z lokalnych składników. Co jednak zrobić wtedy, gdy nie ma takich pod ręką i mamy mało czasu na idealne dosmaczenie dania? Na to też są sposoby, ale o tym później…

Pokochaj owoce… do wszystkiego!

Wśród dodatków do dań rozmaitych prym nieodmiennie wiodą owoce w każdej formie. I nic w tym dziwnego – pyszne, soczyste i pachnące zwykłą sałatkę zmienią w dzieło sztuki kulinarnej.
fot. materiały partnera

Co jednak, jeśli jesteś poza sezonem na świeże owoce? Wybieraj je wtedy zamknięte w esencjonalnej i łatwej do użycia formie przetworów. Jeśli szukasz czegoś, prostego w obsłudze, ale gwarantującego efekt "wow" – sięgnij po owocowe musy od marki Herbapol.

Klasyczne Truskawka i Wiśnie podkręcą zwykłą poranną owsiankę, pudding czy naleśniki z serem. Zaś egzotyczna kombinacja o smaku Mango i Brzoskwini może stać się nie tylko twoim ulubionym dodatkiem do deseru, ale też dressingiem do pieczonego schabu czy dań z wykorzystaniem owoców morza.

Odważ się zatem użyć owoców tam, gdzie na pierwszy rzut oka mogą nie pasować. A nóż widelec stworzysz coś spektakularnie pysznego! I nikt nie musi wiedzieć, że zajęło ci to krótką chwilę, bo jako pyszny, owocowy dressing posłużył Ci mus Herbapol, po prostu.

Dosmaczaj z wyczuciem

Wiemy, że czasem w poszukiwaniu kulinarnej nowości można się zagalopować i przesadzić. Wtedy nawet najlepsza jakość użytego produktu nas nie uratuje…
fot. Adobe Stock

Półki w sklepach uginają się od aromatycznych mieszanek ziół, które aż proszą się, by dodać je do potraw. Wszystkie na raz. W dużej ilości. I tu musisz od razu powiedzieć sobie "STOP". Jest bowiem kilka zasad, o których warto pamiętać przy doprawianiu dań.

Po pierwsze – jedna intensywna przyprawa naraz (dwie to już tłok, a trzy – przesada). Po drugie – mniej znaczy więcej (chcesz doprawić danie, a nie zabić jego własny smak). Po trzecie – daj przyprawie czas, by rozwinęła swój pełen bukiet. I po czwarte – świeże zioła i świeżo mielone przyprawy mają najintensywniejszy aromat (pamiętaj zatem, by prawidłowo je przechowywać i dobrze zaplanować gotowanie).

I na koniec jeszcze extra tip – każdy ma inny smak, więc jeśli możesz, zadbaj o bazowy poziom dosmaczenia, a na stole obok dania postaw pojemniki z przyprawami czy owocowym dodatkiem.

Zmień gotowanie w rodzinną zabawę

Nawet najprostsze dania smakują lepiej, gdy są własnoręcznie przygotowywane. Zwłaszcza dzieciom. Warto zatem wykorzystać tę prawidłowość we własnej kuchni.
Horoskop kulinarny odkrywa kuchenne sekrety zodiaków
Horoskop kulinarny odkrywa kuchenne sekrety zodiaków / fot. Adobe Stock

Rodzinne gotowanie to jedna z najprzyjemniejszych aktywności, które zbliżają wszystkich i stają się podstawą do stworzenia własnych małych rytuałów. Co więcej, bez względu na to, co planujesz na obiad czy leniwe weekendowe śniadania, jesteś w stanie włączyć dziecko do przygotowania praktycznie każdego dania.

"Ostrą robotę", czyli krojenie czy szatkowanie, najbezpieczniej jest wykonać samej, ale już np. mieszanie ciasta na naleśniki czy owsianki to zajęcie, któremu podoła starsze dziecko. Młodsze może za to zadbać o estetykę przygotowanych przez was dań i zająć ich ozdabianiem, np. przy użyciu owocowych musów Herbapol. Jeden kleks tu, drugi tam i porcja naleśników zmieni się w pyszne dzieło sztuki kulinarno-abstrakcyjnej.

PS Zaangażuj też partnera – nawet jeśli nie umie gotować, to na pewno będzie umiał później pozmywać!

Kuchenne pomoce dobieraj ze smakiem

Wszystkie aktywności kuchenne wymagają odpowiednich pomocy i wsparcia. O zaangażowaniu dzieci i partnera już pisaliśmy, teraz czas na przegląd kuchennych szafek i szuflad.
fot. materiały partnera

Gotowanie i eksplorowanie nowych smaków to sztuka, która jak każda inna wymaga odpowiedniego "osprzętu". Zastanów się, jakiego rodzaju dania najczęściej przygotowujesz i co chcesz osiągnąć w kuchni, a znajdziesz w tym podpowiedź, jakich akcesoriów i produktów potrzebujesz.

Jeśli uwielbiasz świeże pesto lub potrawy z jego dodatkiem, warto zainwestować w dobrej jakości moździerz i tłuczek. Miłośnicy placków i dań z tartych owoców i warzyw na pewno polubią urządzenie do ścierania ich (wyposażone w tarcze o różnym rozmiarze dziurek). A spragnione owocowych smaków łasuchy docenią poręczne musy Herbapol, które pozwalają urozmaicić najprostsze danie i dodać mu wyjątkowego smaku. Jak? Po prostu wybierasz swój smak (albo i dwa), odkręcasz saszetkę i wyciskasz mus bezpośrednio na potrawę. Tak, to takie proste, a TAKIE pyszne!