Jak pasteryzacja bakterii wpływa na ich skuteczność?
Akkermansia muciniphila – mała wielka bakteria
Akkermansia muciniphila jest też producentem i stymulatorem syntezy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które z jednej strony odżywiają enterocyty nabłonka, a z drugiej korzystnie wpływają na integralność bariery jelitowej (jeśli ma "dziury", pozwala patogennym bakteriom i toksynom przedostać się do wnętrza organizmu).
Wzmacnia ponadto wydzielanie insuliny i hamuje wydzielanie glukagonu w odpowiedzi na przyjęcie pokarmu oraz zwiększa poczucie sytości, a także obniża poziom prozapalnego antygenu LPS i czynników prozapalnych.
Imponujące, prawda?
Kto odkrył bakterię Akkermansia muciniphila?
Nic zatem dziwnego, że kiedy w 2004 r. na Uniwersytecie Wageningen w Holandii odkryto Akkermansię muciniphilę – bakterię Gram-ujemną preferującą warunki beztlenowe – w świecie mikrobiologii zapanowała euforia. Od tego czasu na jej temat opublikowano ponad 1000 prac naukowych.
Nazwa rodzajowa bakterii pochodzi od nazwiska mikrobiologa Antoona Akkermansa, a gatunkowa jest związana z preferowanym źródłem pokarmu, którym dla tego organizmu jest mucyna [1]. Odżywiając się w ten sposób, bakteria zyskuje źródło węgla, azotu oraz energii, a także produkuje i stymuluje syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ang. short chain fatty acids, SCFA).
Pasteryzacja Akkermansii muciniphili rewolucją?
Zadanie to okazało się bardzo trudne i kosztowne, bo wynikało z konieczności używania w hodowli składników pochodzenia zwierzęcego (śluzu), warunków beztlenowych oraz bardzo niskiej wydajności.
Na szczęście problemy te udało się częściowo rozwiązać, stosując syntetyczne podłoża hodowlane. Kluczowe okazało się też zastosowanie pasteryzacji.
W czasie tego procesu bakteria Akkermansia muciniphila jest ogrzewana do 70°C, co prowadzi do jej inaktywacji, ale zachowuje strukturalną integralność białek, w tym białka Amuc_1100, które odgrywa kluczową rolę w jej działaniu prozdrowotnym. Co więcej, pasteryzacja zwielokrotnia korzystne działania Akkermansii i jest bezpieczna (nie wywołuje działań niepożądanych i toksyczności przewlekłej).
Co to jest postbiotyk?
Postbiotyk wykazuje funkcje zbliżone do lepiej nam znanych probiotyków. To, co je odróżnia, to fakt, że probiotyki to żywe komórki bakterii, a postbiotyk jest produktem bioaktywnym, który zawiera martwe mikroorganizmy i ich metabolity[3].
Postbiotyki mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Stymulują układ immunologiczny, wykazują działanie przeciwzapalne, immunomodulujące, a także – w połączeniu ze zdrowym trybem życia – zapobiegają otyłości oraz nadciśnieniu tętniczemu.
Pasteryzowana Akkermansia muciniphila działa jednak nie tylko w jelicie. Przechodzi również do tkanki tłuszczowej czy ośrodkowego układu nerwowego (działa ogólnoustrojowo).
Pasteryzowana Akkermansia na problemy metaboliczne…
W świetle badań jest to możliwe, bo pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT wykazuje korzystne działanie na metabolizm. Poprawia funkcję bariery jelitowej, zwiększa insulinowrażliwość, a przy tym zmniejsza stłuszczenie wątroby i masę tłuszczową (w wynikach badań opublikowanych w renomowanym piśmie "Nature Medicine" w 2019 r. odnotowano spadek masy ciała o 2,27 kg i obwodu bioder o 2,63 cm vs. placebo)[4].
Akkermansia muciniphila zmniejsza też endotoksemię metaboliczną[5], do której dochodzi, gdy w wyniku zaburzeń mikrobioty jelitowej (zarówno składu, jak i jej funkcji) zwiększony jest poziom endotoksyn we krwi (a te mogą wywoływać stan zapalny i przyczyniać się do rozwoju chorób metabolicznych).
…i sposobem na długowieczność?
A to dlatego, że oddziałuje na wytwarzanie w jelitach związków, które mają udowodnione działanie przeciwstarzeniowe. Należą do nich m.in. spermidyna, 2-hydroksymaślan, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) czy witamina E. Akkermansia muciniphila uszczelnia też barierę jelitową, co hamuje przedostawanie się bakterii i toksyn do wnętrza organizmu. Zapobiega ponadto odkładaniu się płytek amyloidowych w mózgu i związanej z tym chorobie Alzheimera.[6]
Gdzie znaleźć bakterię Akkermansia muciniphila MucT?
Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT może być stosowana u osób powyżej 18. roku życia, z wyłączeniem kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych
Źródła:
[1] Markowska E., Kiersztan A. Akkermansia muciniphila – obiecujący kandydat na probiotyk nowej generacji. Post Hig i Med Dosw, 2021, 75(1) 724–748.
[2] Salminen S., Collado M.C., Endo A. i wsp.: The International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol., 2021; 18 (9): 649–667.
[3] Karbowiak M, Zielińska D, Postbiotyki – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 2 (123), 22–37.
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31263284/
[5] Marlicz W, Staniak N, Łoniewski I. Pasteryzowana Akkermansia muciniphila – nowy postbiotyk w walce z endotoksemią w zaburzeniach metabolicznych. Gastroenterologia 2023;4:43-54.
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10676789/
[7] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6780