Jak zadbać o ODPORNOŚĆ całej rodziny?
Płatna współpraca z marką Actimel
Poznajmy lepiej nasz organizm. Wyróżniamy dwa rodzaje odporności: wrodzoną i nabytą.
Gdy myślimy o wspieraniu odporności, pierwsza rzecz, jaka przychodzi do głowy, dotyczy tego, czy nasz organizm jest prawidłowo odżywiany. I słusznie. Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego przede wszystkim zadbajmy o różnorodność na talerzu. Mono dieta, oparta na mocno ograniczonej liczbie produktów, nie dostarczy wszystkich niezbędnych dla zadbania o odporność organizmu składników odżywczych.
Doceniajmy rolę witamin
Jedną z najważniejszych witamin jest witamina C, która działa immunostymulacyjnie. W dużym stężeniu występuje w leukocytach,. Chroni tkanki przed uszkodzeniem działając antyoksydacyjnie neutralizując reaktywne formy tlenu, czyli wolne rodniki. Działa też korzystnie na naszą urodę, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu. I wpływa na wchłanianie wapnia oraz żelaza - zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego, redukując je do przyswajalnej formy.
Kolejną ważną substancją są witaminy z grupy B, w tym B6 (pirydoksyna). Wspiera ona prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,. Kolejne ważne witaminy to A i E, czyli cenne przeciwutleniacze, które dbają o młody wygląd, wzmacniają mięśnie i ściany komórkowe. Warto dodać
Witamina D
Gdy mowa o odporności, nie można pominąć witaminy D, która jest niezbędna do budowy kości, wzmacnia wchłanianie wapnia i fosforu. Niedobór witaminy D prowadzi do krzywicy u dzieci, a u dorosłych – do osteoporozy. Składnik ten naturalnie powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W czasie zimy ta synteza jest jednak ograniczona, dlatego warto zadbać o obecność witaminy D w pożywieniu lub odpowiednią suplementację. Oprócz tego należy pamiętać o produktach bogatych w wapń. To ważny budulec kości, którego niedobór może prowadzić do krzywicy i osteoporozy jak w przypadku witaminy D, ale powoduje też zwiększenie pobudliwości organizmu, tężyczkę, zaburzenia neurologiczne, jak również mogą prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi.¹
¹ Normy Żywienia Człowieka dla populacji polskiej; red. M. Jarosz, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020
Wybierajmy korzystne produkty
Dobrze zbilansowany pokarm powinien zawierać wszystkie ważne składniki odżywcze. Gdzie ich szukać? Oczywiście w piramidzie żywienia! Źródło witaminy C znajdziemy w takich produktach jak natka pietruszki, cytrusy, truskawki, papryka czy kapusta. Cennej witaminy D należy szukać przede wszystkim w tłustych rybach morskich, orzechach czy olejach. A gdzie szukać witamin z grupy B? Ich źródłem jest mięso, a także produkty mleczne, rośliny strączkowe i orzechy. Witamina A występuje m.in. w marchwi, szpinaku, jarmużu, brokułach i morelach. Z kolei witaminy E szukajmy choćby w oleju słonecznikowym i rzepakowym, ziarnach słonecznika, kiełkach oraz zielonych warzywach liściastych.
Budujmy pozytywne nawyki
Aby lepiej zadbać o mikroflorę jelit, warto sięgnąć po posiłek bogaty w żywe kultury bakterii. Takim klasycznym produktem jest mleko fermentowane Actimel, które zawiera aż trzy rodzaje żywych kultur bakterii: szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Znajdziemy w nim również wapń oraz cenne witaminy D i B6. Już jedna buteleczka Actimela dziennie wystarczy, by znajdujące się w nim składniki chroniły nas przed infekcjami i przeziębieniami. Ta zdrowa przekąska będzie idealna zarówno dla dzieci powyżej 3 lat, jak i osób starszych – na rynku dostępny jest także Actimel z witaminą C.
Sięgajmy po zdrowe przekąski
Zmiana stylu życia na zdrowszy nie jest łatwa. Tym bardziej, jeżeli do tej pory na naszych talerzach królowały głównie potrawy przetworzone. Skoro my, dorośli nieczęsto sięgamy po owoce i warzywa, jakim cudem miałyby je polubić nasze pociechy? Dlatego zmiany nawyków żywieniowych powinniśmy zacząć od siebie, a następnie wymagać tego od najmłodszych. Jak zachęcić dziecko do jedzenia zdrowych posiłków? Jednym ze sposobów może być wspólne gotowanie. W trakcie kulinarnych eksperymentów opowiadajmy dziecku, jak powstały dane produkty – od fazy nasionka, przez pielęgnację upraw, a kończąc na zbiorach. Starajmy się też jadać posiłki wspólnie przy stole – takie rytuały wzmacniają rodzinne relacje.
Płatna współpraca z marką Actimel